ACTIVITEITENAGENDA ARCHIEF

Fietstocht
Op zaterdag 30 juni is er een fietstocht met begeleiding langs de oorlogsmonumenten in Appelscha en onderduikplaatsen in het Drents Friese Wold. De tocht is ± 20 km en duurt ongeveer 3 uur. De deelnemers doen er verstandig aan zelf voor een natje en droogje te zorgen aangezien we onderweg niet langs een horecagelegenheid komen.
Aanwezig 13.00 uur, vertrek 13.15 uur vanaf de Hoolten Klinte.
Kosten: leden € 1,=, niet-leden € 3,=.

Film
Op zaterdag 19 mei w.ordt de DVD “Nooit meer laf”, voorafgegaan door herinneringen van Janny Lok, dochter van Mr. Lok aan de indringende gebeurtenissen, vertoond.
Toegang leden € 1,=, niet-leden € 3,=.

Lezing
Op zaterdag 12 mei is er een lezing van de heer Ron Blom n.a.v. de uitgifte van zijn boek “De Provinciale Arbeiders- en Soldatenraad tijdens de Eerste Wereldoorlog in Friesland”. In zijn lezing zal dhr. Blom ook aandacht schenken aan Tinus Veenstra, een bekende Appelschaster.
Aanvang 14.00 uur.
Toegang leden € 1,=, niet-leden € 3,=.

Afscheidsreceptie
Op zaterdag 28 april tussen 14.00 – 16.00 uur is de afscheidsreceptie van oud voorzitter Henk Jongsma.

Volksverhalen
Op zaterdag 21 april vertelt Gerda Noordam volksverhalen, sagen, sprookjes die zich in en rond Appelscha afspelen.
Aanvang 14.00 uur, toegang € 1,= voor leden en € 3,= voor niet-leden.

Kranslegging
Op vrijdag 13 april wordt er een krans gelegd bij het monument voor de Franse para’s bij de Stokersverlaat.
Aanvang 10.00 uur.

Aankondiging Drentse Historische Vereniging
Op zaterdag 7 april 2018 organiseert de Drentse Historische Vereniging haar tweejaarlijks symposium.
Dit jaar staat het symposium in het teken van de Genetische Genealogie. We zijn trots dat we sprekers van gerenommeerde universiteiten uit België en Nederland hebben kunnen aantrekken, die uitleggen wat DNA-onderzoek betekent voor familieonderzoek. En daarnaast spreken een aantal enthousiaste genealogen over hun praktische ervaringen daarmee. Er werd één maal eerder in Nederland een kleiner symposium gehouden over dit onderwerp. Dus wij zijn trots dat we nu een volledig dagprogramma hebben over Genetische Genealogie.
Via de website van de Drentse Historische Vereniging kan men zich aanmelden voor het symposium:
www.drentsehistorischevereniging.nl

24 en 25 maart
Boeken- en platenmarkt
Vanwege een nog steeds grote voorraad boeken en platen wordt er een extra boeken- en platenmarkt georganiseerd.
Open: zaterdag van 09.00 – 17.00 uur en zondag van 12.00 – 17.00 uur,
toegang gratis.

Lezing
Een lezing van dhr. Chris Beuker over zijn boek 'Communistisch verzet in Friesland 1925-1945'.
Aanvang: 14.00 uur,
Toegang leden € 1, niet-leden € 3.

Videofilm
Een videofilm van At van Praag over zijn moeder Antje van Praag-van der Veen,
over haar strijd en die van haar generatie tegen armoede en onderdrukking,
met een inleiding en toelichting door dhr. Chris Beuker.
Aanvang: 14.00 uur,
Toegang leden € 1, niet-leden € 3.

Aankondiging Drents Archief
Op zaterdag 27 januari 2018 vindt de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis plaats in het Drents Archief. De dag begint met de lancering van de notariële akten online door EU-politica Marieke Sanders-ten Holte. Haar voorouders kwamen uit Sleen en Dalen en waren daar grootgrondbezitter, burgemeester en advocaat-procureur. Voor nadere informatie zie www.drentsarchief.nl
Aanmelden voor deze dag kan via info@drentsarchief.nl of 0592 313523,
dit graag vóór 20 januari doen.